Koke nosilje
Navigacija: stoposto.rs / Proizvodni program / Ishrana živine / Koke nosilje
Proizvodnja jaja je jedna od najintenzivnijih proizvodnji, jer nosilja u toku godine snese 10 puta više jajne mase nego što je njena telesna masa. Da bi organizam koke to podneo, potrebno je da se hrani smešom koja obezbeđuje sve hranljive materije u optimalnom nivou i odnosu. Vrstu smeše za nosilje ne treba često menjati. Vrlo je bitan kvalitet proteina, jer 80-85% unetih aminokiselina obrokom se koristi za proizvodnju jaja, te deficit bilo koje aminokiseline dovodi do pada nosivosti i usitnjavanja jaja.

U ranom periodu nosivosti pored potreba za održavanje i proizvodnju jaja, treba obezbediti aminokiseline i za porast, jer kokice nisu dostigle poželjnu telesnu masu. U periodu posle 50. nedelje nosivosti treba izbegavati promene strukture smeše. Zbog specifičnosti ove proizvodnje vrlo su značajne potrebe u kalcijumu i fosforu. Do 65% unetog kalcijuma poželjno je da bude u formi zrnca veličine 2-4 mm tzv. grita.

STO POSTO SAVET
  • Hraniti prema preporuci.
  • Pridržavati se svetlosnog programa i drugih normativa koje predlaže proizvođač koka nosilja.
  • Opremu pre useljenja dezinfikovati.
  • Obezbediti dovoljno svežeg vazduha.
  • Pratiti proizvodne rezultate. 
Potpune smeše za koke nosilje
Potpuna smeša nosilje jaja za konzum namenjena je ishrani kokoši nosilja jaja za konzum svih provinijenci. Smeša je formulisana na bazi najnovijih naučnih i tehničkih dostignuća, a sastavljene su od najkvalitetnijih domaćih i uvoznih sirovina. Pored toga, smeša zadovoljava uslove kvaliteta Pravilnika o kvalitetu i drugim zahtevima za hranu za životinje.

Korišćenjem potpune smeše STO POSTO za koke nosilje obezbeđuje se maksimalna nosivost krupnih jaja, čvrste i glatke ljuske, kvalitetno prebojenog žumanceta i viskoznog belanceta i sve to uz optimalno iskorišćavanje hrane.

Proizvodnjom smeša za ishranu koka nosilja u intenzivnim farmskim uslovima, po recepturama koje su u skladu sa preporukama proizvođača hibridnih linija koka nosilja, STO POSTO pomera standarde u proizvodnji stočne hrane za korak dalje. Proizvodimo kompletne smeše za odgoj roditeljskih parova lakih i teških hibridnih linija, kao i smeše za ishranu u periodu njihove eksploatacije. Isto tako proizvodimo i kompletne smeše za odgoj i eksploataciju komercijalnih koka nosilja po hibridnim linijama.
>> Više informacija
   
Dopunska smeša - SUPER SIVI
Pored potpune smeše za nosilje jaja za konzum, formulisana je dopunska smeša SUPER SIVI za ishranu kokoši nosilja jaja za konzum svih provenijenci. Namenjena je domaćinstvima koja poseduju sopstvena energetska hraniva (kukuruz). Dopunska smeša je visoko koncentrovana smeša koja sadrži proteine visoke biološke vrednosti, makro i mikro elemente, vitamine i dozvoljene dodatke, tako da pomešana sa kukuruznom prekrupom daje optimalno izbalansiran obrok za kokoši nosilje.

Korišćenjem dopunske smeše, uz pridržavanje navedenih odnosa žitarica i smeše datih u uputstvu, obezbeđuje se maksimalna nosivost, optimalno iskorišćavanje hrane i dobar kvalitet jaja.
>> Više informacija
 
SrpskiEnglish